Mültecilerle Çalışanlara Yönelik Travma Odaklı Eğitimler

Mültecilerle Çalışanlara Yönelik Travma Odaklı Eğitimler

Eğitim Yeri
Online
Eğitim Süresi
3 Saat (her bir modül)
Katılımcı Profili
Psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikiyatristler ve ruh sağlığı alanında yüksek lisans veya doktora yapanlar, mültecilerle çalışan ruh sağlığı uzmanları
Katılım Belgesi
Eğitim sonrasında katılımcılara AkademiDem onaylı “Katılım Belgesi” PDF formatında e-posta yoluyla ulaştırılacaktır.
İade
Ödemesi yapılan eğitimlerin ücret iadesi yapılmamaktadır.

Bilindiği üzere, ne yazık ki göçmen ve mülteci gruplar travmatik yaşantı türlerinin neredeyse tümünün çok daha sık deneyimlendiği gruplar olmaktadır. Bununla birlikte, mültecilerin yaşadıkları travmatik olayları diğer gruplardan ayıran bir diğer özellikte bu travmatik olayların bir kısmının göç öncesi çatışma ve savaş ortamı ile ilişkili olmasıdır. Bu nedenle AkademiDem olarak, mültecilerle çalışan personele yönelik farklı eğitim modülleri geliştirme gereği duyduk. Bu modüllerde işlenen travmatik yaşantı türleri ve yaklaşımlar genellikle mültecilerde çok sık görünen travmatik olay türleri etrafında işlenmeye çalışılmakta, olgu örnekleri bu gruptan seçilip hazırlanmakta ve verilen eğitimin uygulaması bu grupta gözlemlenen örnekler üzerinden verilmektedir.

Öğrenim Hedefleri

Bu eğitim ile katılımcılar;

Mülteci gruplarda sık görülen ruh sağlığı sorunlarına dair bilgi sahibi olur ve farkındalık geliştirir.

Mülteci gruplarda ruh sağlığını etkileyen göç öncesi, göç süreci ve göç sonrası etmenler konusunda farkındalık geliştirir ve bu etmenleri olgu formülasyonunda nasıl kullanacağını öğrenir.

Göçmen ya da mülteci bir bireyle yaptığı bireysel görüşmede nasıl bir yöntem izleyeceğini ve görüşmeyi nasıl yapılandıracağını, görüşme de dikkat etmesi gereken hususları öğrenir.

Göçmen ya da mülteci bireyle yaptığı bireysel görüşmede uygulanabilecek temel müdahale tekniklerini öğrenir ve uygulayabilir.

Çocuklar, şiddete eğilimi olan bireyler, kötü haber verilmesi gereken durumlar gibi özellikli görüşmelerde nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili farkındalık geliştirir.

Mülteci ruh sağlığı alanının kaçınılmaz zorunluluğu olan çevirmenle çalışma durumunda görüşmeyi nasıl yapılandıracağını (görüşmeden önce, sonra ve görüşme sırasında neler yapabileceği), görüşmenin amacına uygun ve verimli geçmesi için ne gibi teknikler uygulayabileceğini öğrenir.

Mülteci ruh sağlığı alanının kaçınılmaz zorunluluğu olan çevirmenle çalışma durumunda görüşmeyi nasıl yapılandıracağını (görüşmeden önce, sonra ve görüşme sırasında neler yapabileceği), görüşmenin amacına uygun ve verimli geçmesi için ne gibi teknikler uygulayabileceğini öğrenir.

Bu yıla damgasını vuran Yeni Koronavirüs pandemisi gibi salgın koşullarında mülteci gruplara sunulan psikososyal destek hizmetinde ne gibi farklılıklar oluşabileceğini ve temel müdahale yöntemlerinin salgın koşullarına nasıl uyarlanabileceğini öğrenir.

Göçmen grupların önemli göç sonrası yaşam zorluklarından biri olan Toplumsal Kabul ve Entegrasyonuna yönelik, psikososyal açıdan genel yaklaşım ilkelerini öğrenir ve bir bakış açısı geliştirir.

Kapsam

Mültecilerle Çalışanlara Yönelik Travma Odaklı Eğitimler toplam 12 modülden oluşmaktadır.

Bu eğitimde yer alan her bir modül birbirinden bağımsız olarak alınabilir. Mültecilerle çalışanların eğitimden verim alabilmeleri ve bütüncül bir bakış açısına sahip olabilmeleri için eğitim içeriğinde yer alan modüllerin tamamının alınması önerilmektedir.
MODÜL

1

Mülteci Ruh Sağlığı ve İlişkili Psikopatolojiler

MODÜL

2

Mülteci Çocuk ve Ergenlerde Ruhsal Travma ve Yaklaşım İlkeleri

MODÜL

3

Görüşme Teknikleri ve İletişim Becerileri

MODÜL

4

Tercümanla Çalışmak

MODÜL

5

Mültecilere Yönelik Psikolojik İlk Yardım (PİY) ve Psikoeğitim

MODÜL

6

Toplumsal Uyuma Yönelik Psikososyal Yaklaşımlar

MODÜL

7

Psikososyal Değerlendirme ve Yaklaşım İlkeleri

MODÜL

8

Ayrımcılık ve Ruh Sağlığı

MODÜL

9

Kırılgan Gruplarla Çalışma İlkeleri

MODÜL

10

Salgınlarda Göçmenlerle Çalışma İlkeleri

MODÜL

11

Olgu Çalışması

MODÜL

12

Çalışana Destek ve Özbakım

Have a question?