Çocuk sağlığı ve gelişiminde eğitim ve ruh sağlığı birbirlerini tamamlayan iki kavramdır. Okullar çocuk ve ergenlerin ruh sağlığı sorunlarını tanıma, anlama ve müdahale etme açısından önemli bir yere sahiptir. Bu eğitim okullarda hizmet veren çalışanların hem kendilerine, hem okulda temas ettikleri öğrencilere ilişkin, hem de meslektaşları ve ailelerin ruh sağlığına yönelik farkındalıklarının artırılması, okullarda koruyucu ve önleyici çalışmaların yapılmasına katkı sağlaması düşünülerek hazırlanmıştır.
Eğitimlerle, teori hakkındaki bilgilendirmenin ardından yapılacak yaşantısal çalışmalar ile öğretmenlere bireysel ve iş yaşantısında karşılaştıkları zorluklar ile ilgili baş etme becerilerini geliştirmek amaçlanmaktadır.
Öğrenim Hedefleri
Bu eğitim ile katılımcılar;
Kapsam
Okullarda Çalışanlara Yönelik Ruh Sağlığı Eğitimleri toplam 6 modülden oluşmaktadır.
Bu eğitimde yer alan her bir modül birbirinden bağımsız olarak alınabilir. Okullarda çalışanların eğitimden verim alabilmeleri ve bütüncül bir bakış açısına sahip olabilmeleri için eğitim içeriğinde yer alan modüllerin tamamının alınması önerilmektedir.
MODÜL
1
Çocuk ve Ergenlerde Ruhsal Travma Kavramları ve İlişkili Psikopatolojiler
MODÜL
2
Çocuk ve Ergenlerde Travmanın Etkileri: Ailelerle Çalışma
MODÜL
3
Kriz, Krize Müdahale ve Psikolojik Dayanıklılık
MODÜL
4
Okula Dönüş: ‘‘Pandemilerin Çocuklara ve Ebeveynlere Etkisi’’
MODÜL
5
Okullarda Çocuk ve Ergenlerle Çalışma İlkeleri ve Yaklaşım
MODÜL
6
Beden Odaklı Stres ile Baş Etme: ‘‘Deneyimleyerek Fark Etme’’
Bu modül yaşantısal grup oturumu şeklinde gerçekleştirilecektir. Grup oturumunun minimum 8 maksimum 15 kişi katılabilir.